Nieuws

Gepost op 13 February 2020
1,560

Woningschade door de storm? Dit kun je het beste doen



Verzekeraar

Meld de schade direct bij je verzekeraar, adviseert Vereniging Eigen Huis. Stel je hebt weggewaaide dakpannen, gesneuvelde ramen of een omgevallen schutting: dat valt allemaal onder deĀ opstalverzekering.Ā Een opstalverzekering is verplicht voor huiseigenaren met een hypotheek.

Of je opstalverzekering de stormschade vergoedt, hangt af van de vraag of het wel om een storm gaat. Officieel spreken we van storm vanaf windkracht 9. Een verzekeraar vindt al dat het stormt bij windkracht 7 (14 meter per seconde). Dat is een voordeel, want windkracht 7 is al hard genoeg om schade aan je huis te veroorzaken.

Losliggende spullen in de tuin, zoals partytenten, barbecues en tuinmeubelen kunnen dan weer niet worden verhaald. Die vallen onder deĀ inboedelverzekering.Ā De inboedel is alles in huis en in de tuin wat niet nagelvast zit.

Wel is er bij storm vaak een eigen risico van 225 tot 500 euro. Iedere verzekeraar heeft weer zijn eigen tarief dat bij stormschade vaak hoger is dan bij andere oorzaken.

Eventuele schade moet zo snel mogelijk worden gemeld. De verzekeraar zal dan aangeven wat er moet gebeuren. Soms wil de verzekeraar eerst een schade-expert langs sturen om de schade op te nemen.

Beperk de schade

Vervolgens is het zaak om je bezig te houden met het beperken van de schade. Zet een emmer onder een lekkend dak om je parket te beschermen. Of leg een kleed over je meubilair.

Het beperken van de schade betekent niĆ©t dat je de stormschade moet opruimen.Ā De expert van je verzekeraar of tussenpersoon die langskomt, wil de schade goed op kunnen nemen. Bij ernstige schade kun je een noodreparatie uitvoeren. Doe dat alleen niet zonder overlegĀ met de verzekeringsmaatschappij en bewaar alle documentatie en bonnetjes van deze reparatie.

Fotoā€™s

Niet onbelangrijk: maak fotoā€™s van de situatie ter plekke. Daarmee voorkom je dat je achteraf discussies met de verzekering.