Nieuws

Gepost op 11 February 2020
161

E5 benzine voor scootersBrommerleed door foute benzine: Tank nou toch onderhand die E5!

E10-benzine is niet geschikt voor scooters! ,,Die is zo ontzettend veel schadelijker voor de motor. Door de bio-ethanol loopt de temperatuur in de motor veel hoger op. Het spruitstuk is van rubber. Dat smelt. En bovendien wordt het rubber weggevreten door de E10. Dan belanden stukjes rubber tussen je kleppen en heb je geen compressie meer. Tegen die tijd heb je een schadepostje van 400.” Startpro­ble­men. Scooters die niet mooi of slecht lopen. Het is alleen maar ellende. Je bent zo een paar uur aan het sleutelen.

‘Je moet gewoon de duurdere premium tanken’

Roy Boons van Boons Scooters in Waspik schat dat een vijfde van zijn reparaties wordt veroorzaakt door verkeerde benzine. ,,Ik ben redelijk op tijd geweest met het vertellen dat ze de goede brandstof moeten tanken. In de tijd dat het werd ingevoerd ben ik ook veel gebeld; je moet gewoon de duurdere premium tanken.”

Hij constateert dat niet alle merken brommers of scooters even veel last hebben van die bio-ethanol. ,,Maar meestal neemt de motordruk af. Op de langere termijn krijg je dat hij niet meer start. Als de motor eenmaal loopt gaat het nog wel. Je krijgt inderdaad wel vuile kleppen - koolaanslag - en vocht in je motor doordat bio-ethanol niet helemaal verbrandt.”